Joi, 30 septembrie

Succesiunea zilelor e monotonă şi tristă, nu se mai întâmplă nimic. Am uitat complet cine sunt. Aici sunt doar condamnatul ce prestează nişte activităţi (bine cel puţin că nu am fost consemnat în a sta pe cameră, în 2004 am stat 10 luni, fără să ies undeva, într-o singură cameră de 30 m pătraţi alături de alţi 23 deţinuţi) şi care se supune regimului de detenţie.
Viaţa se desfăşoară după un tipic bine determinat, fără nici un fel de presiune pentru a-ţi depăşi condiţia, fără grija a ceea ce mănânici sau a grijei de a-ţi plăti utilităţile şi ratele. Timpul este alterat şi transformat pentru mine doar într-o succesiune de idei concomitent cu metamorfozarea mea într-un scalv, cel puţin în percepţia supraveghetorilor care ne păzesc. Este hilar pentru mine faptul că eu am fost antrenat, cel puţin pe linia pregătirii educaţionale, să devin un expert în aplicarea noţiunilor de marketing, să ies în întâmpinarea nevoilor clientului şi să le implinesc. Aici însă, în detenţie, sunt învăţat exact reversul. Gardienii există doar datorită deţinuţilor, dacă nu ar fi deţinuţi, nu ar fi nici paznici. Sistemul capitalist bazat pe legea cererii şi a ofertei. „Clientul nostru, stăpânul nostru” zice o celebră maximă din domeniu.
Aici însă, dacă procedăm la substituirea deţinutului cu clientul, observ că relaţia de cauzalitate nu funcţionează. Respectul din partea cadrelor pentru deţinuţi este doar unul formal, instituţional, sunt foarte puţini gardienii cărora le pasă. Raporturile umane sunt guvernate de o autosuficienţă, de o superioritate netă a supraveghetorilor faţă de supravegheaţi, indiferent de calitatea umană a membrilor celor două categorii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: