Joi, 07 octombrie

Apropierea termenului la Înalta Curte îmi creează un sentiment de profundă angoasă, amintirea traumelor pe care le-am experimentat în 2004 devine vie. Îmi aduc aminte de privirile pline de teamă ale lui Eugen şi Radu în timp ce fuseserăm aduşi de pe arestul Poliţiei la Penitenciar, în camerele de aşteptare înainte de încarcerare. Acea încăpere mică, întunecoasă, cu o uşă din lemn zdravăn, ţintuită în metal, acea bancă sinistră în care cei dinaintea noastră îşi scrijeliseră ideile şi numele, acea atmosferă apăsătoare de rău, simţământul acela de neapartenenţă la situaţie, de vis rău care e transpus în realitate. Fiecare dintre noi ne puneam singura întrebare la acel moment: ce făcuserăm ca să ne merităm prezenţa acolo?
Apoi, după controlul efectuat în filtru, la ceasurile nopţii, se făcuse întuneric bine, uşile masive din metal ale curţii interioare s-au deschis şi nouă ne-a fost revelată imaginea sinistră a puşcăriei. Mai apoi, după depunerea noastră în camera de detenţie, primul contact cu restul deţinuţilor.
Acea teamă instinctivă de rău, acea frică de necunoscut, de capacitatea acelor oameni de a-ţi face rău gratuit.
Îmi persistă şi acum în minte imaginea lui Eugen, la cei 50 de ani ai lui, îmbrăcat în acea pijama clasică, cu dungi, cu căciulă în cap, aflat în patul dinaintea mea, total debusolat de prezenţa în acel loc.
Aici, în penitenciar, primul contact e cel determinant, atunci eşti categorisit de către cei aflaţi în cameră şi eşti supus tratamentului de primire. Depinde doar dacă cei găsiţi în cameră dispun de forţa fizică necesară şi de determinarea de a pune în practică ceea ce au în intenţie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: